yatay-gunesenerjisi1

Güneş Enerjisi (Su Isıtma ve Elektrik Enerjisi Üretme)

Güneş Enerjisi ve Güneş Isı Sistemleri olarak, güneş enerjisi sistemleri bünyesinde, güneş kollektörü, güneş kollektörleri, güneş pili, güneş pilleri, vakum tüplü güneş kollektörleri, güneş enerjisi ile ısıtma, güneş enerjisi ile ısınma, tadilat dekorasyon, ısıtma soğutma, boyler, ısı pompası, güneş enerjisi ile elektrik kısacası güneş enerjisi teknolojisi bünyesinde tüm ürün ve hizmetleri sunmaktayız.

Neden enerji ihtiyacımızı doğrudan güneş panelinden karşılayamıyoruz?

Güneş panellerinin ürettiği enerji miktarı, güneş/bulut ve günün farklı saatlerindeki güneş açısı gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber daha istikrarlı bir üretim çizgisi izler. Oysa tüketim miktarı anlık olarak çok büyük değişiklikler gösterebilir. Örneğin; elektrikli ırgatın çalıştırıldığı anda veya invertörün devreye alınarak su ısıtıcısının kullanıldığı anda ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin paneller tarafından karşılanması mümkün değildir. Aşağıdaki grafikte sembolik olarak ifade edilen mavi çizgi tüketimi, kırmızı çizgi ise üretimi gösteriyor. Mavi çizgi kırmızı çizginin üzerine çıktığında arada kalan fark, aküde depolanmış olan enerji ile karşılanır. Mavi çizgi kırmızı çizginin altına indiğinde, yani üretim miktarı tüketilenden daha çok olduğu anlarda bu enerji akülere şarj edilir.

Güneş panelleri ile akülerin ömrü arasında nasıl bir ilişki vardır?

Akülerin ömrü hesaplanırken göz önüne alınan en temel ölçüt, deşarj derinliğidir (depth of discharge). Aküleri, düşük voltaj alarmı verinceye kadar kullandığımızda toplam şarj edilebilirlik sayısı ciddi miktarda azalır. Hele voltaj 9-10 voltun altına düştüğünde akülerin ömrü iyice kısalır. Güneş panelleri akülerin bu voltaja düşmesine izin vermeyeceği için aküler azami ömürlerinde hizmet vermeye devam eder. Özellikle kış aylarında teknenin sahil enerjisinin kesilmesi, şarj redresörünün arızalanması, marinadaki elektrik kredisinin tükenmesi gibi muhtelif sebeplerden akülerin voltajının neredeyse ‘0’ volta yaklaştığı gözlenir. Bu gibi durumlarda ömrü bir yılın bile altına düşebilir. Güneş paneli olan teknelerde bu gibi riskler söz konusu değildir.

Güneş panelleri nereye monte edilir?

Esnek güneş panelleri üzerine basılabilir özelliktedir. Bu nedenle kolaylıkla güverte üzerine monte edilebilirler (Çift taraflı yapısal yapıştırıcı bantlar). Çok hafif oldukları için bimini, serpinti körüğü gibi tente yapılarının üzerine tenax veya fermuar ile sökülebilir/takılabilir şekilde bağlanabilirler. Panellerin montajı için gölge düşmeyen yerler tercih edilmelidir.

Güneş panellerinin üzerine gölge düşerse ne olur?

Güneş panellerinin üzerinde yer alan hücrelerde üretilen elektrik bir sonraki hücreye tellerle aktarılır ve her aktarımda voltajı artarak panel çıkış kablosuna kadar iletilir. Eğer aynı anda hücrelerin tamamı gölgede kalmışsa hiç elektrik üretimi olmadığı için problem oluşmaz. Fakat hücrelerin sadece bir veya birkaçı gölgede kalırsa kendilerinden önceki sırada yer alan ve güneş gören hücrelerde üretilmiş olan elektrik, gölgede kalan ve üretime katkıda bulunmayan hücrenin içinden geçmeye çalışacak ve direnç ile karşılaşacaktır. Elektrik gölgede kalmış hücrenin içinden geçerken bu direnç nedeni ile gölgede kalan hücreyi ısıtmaya başlar. Bu olaya sıcak nokta ‘hot spot’ denir. Yeni jenerasyon panellerde by pass diod’lar kullanılarak bu etki en aza indirgenir. Genel bir tanımla 1/3’ü gölgede kalan bir panelin üretim kapasitesi 1/3 oranında değil 2/3 oranında azalır. Bu nedenle panelleri yerleştirirken gölge almayan yerleri seçmek gerekir.

Bakımı var mı? Temizliği ve koruması nasıl yapılmalı?

Güneş panellerinin herhangi bir bakımı ve servis gereksinimi yok. Zaman içinde üzerlerinde biriken toz ve tuz tabakasının temizlenmesinde fayda vardır. Temizlik sırasında teknenin yıkanmasında kullanılan temizlik malzemeleri rahatlıkla kullanılabilir. Eğer paneller güverteye monte edilmişse ve üzerine basılıyorsa, ayakkabıyla basılmaması ve sert cisimlerin panel üzerine düşürülmemesi, panellerin çizilmemesi, kısacası mekanik tahribata maruz bırakılmaması gerekir. Bu tür hasarlar panelin garanti dışı kalmasına sebep olabilir. Paneller devredeyken sahil elektriğinin bağlanması, motorun veya jeneratörün çalıştırılması panellere etki etmez, dolayısıyla panel enerjisinin kapatılması gerekmez. Panellerden gelen enerji voltaj regülatörleri üzerinden akülere şarj edilir. Voltaj regülatörleri akülerin yapısal özelliklerine (kurşun asit/jel/AGM) uygun şarj protokolleri ile şarj yapar ayrıca çoğu regülatörde akü ısılarını ölçen sensörler vardır. Bu şekilde akülerin gereğinden fazla şarj edilmesi riski söz konusu değildir.

Güneş panellerinin montajı nasıl yapılmalıdır ve garantisi ne kadardır?

Güneş paneli almadan önce mutlaka yetkin bir kişi veya kuruluşa danışarak tekneye ve kullanıcı parametrelerine en uygun panel kapasite hesabının yaptırılması, enerji iletim hatlarının kesitlerinin hesaplanması, regülatör kapasitelerinin doğru seçilmesi ve tesisat projesinin yapılması gerekir. Montajı yapacak olan teknik kişi veya firmanın bu projelere uygun montaj yapması; kullanılan kablo ve bağlantı elemanları, yalıtım malzemeleri gibi tüm yan malzemelerin ilgili regülasyonlara ve standartlara uygun malzemeden seçilmesi gerekir. Esnek panellerin montajı sırasında panelin teknik belgelerinde izin verilen eğim açısından daha fazla bükülmemesi çok önemlidir. Garanti belgelerinin satıcıya imzalattırılması unutulmamalıdır. Uluslararası kalite sertifikasına sahip üretici markalar üretim ve malzeme hatalarına karşı iki yıl garanti verir. Güneş enerjisi sistemleri ile ilgili tüm sorularınız için bizleri arayabilirsiniz.

Paylaş